3 marca br. w Zespole Szkół Agrobiznesu w Bolkowie odbyło się Forum Zawodowe, któremu przyświecało motto szkoły - „Kształcimy zgodnie z potrzebami rynku pracy". Uroczystość otworzyła Dyrektor Beata Zalewska, która przywitała obecnych gości: Arkadiusza Baranowskiego - Wicestarostę Jaworskiego, Jarosława Wrońskiego - Burmistrza Bolkowa, dr hab. inż. Detę Łuczycką - prof. nadzw. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Jarosława Simona z-cę Dyrektora Powiatowego Urzędu Pracy w Jaworze wraz z Panem Jerzym Wojdą, Macieja Rybiałka - Dyrektora Hotelu Relaks, Sylwestra Alfawickiego Szefa Gastronomii Hotelu Las, Andrzeja Subocza - zastępcę komendanta komisariatu Policji w Bolkowie, Radosława Spicerę - przedstawiciela firmy stolarsko - tartacznej, Roberta Sobolewskiego - doktoranta Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Jolantę Zakrzewską - doradcę zawodowego z Gimnazjum w Bolkowie oraz wychowawców klas 3 Gimnazjum w Bolkowie i Marciszowie wraz z uczniami.
Dzięki okazanemu zainteresowaniu i wsparciu zaproszonych prelegentów, młodzież dowiedziała się min. jak wyglądają dane branże zawodowe, jakie jest zapotrzebowanie naszego lokalnego rynku pracy, co należy zrobić, aby znaleźć zatrudnienie, czy też jakich pracowników oczekują potencjalni pracodawcy. W trakcie dyskusji okazało się także, że na rynku pracy brakuje osób z wyuczonym zawodem tzw. „fachowców". Zgodnie z tym co powiedziała Pani Dyrektor Beata Zalewska „szkoły zawodowe to nie szkoły „drugiej kategorii" - to szkoły, które jednocześnie dają wykształcenie ogólne na wysokim poziomie i do tego jeszcze zawód". ZSA w Bolkowie nieustannie dąży do poprawienia jakości i efektywności kształcenia zawodowego. Obrany cel możemy osiągnąć dzięki udziałowi w projekcie KLASTER EDUKACYJNY STREFY EKONOMICZNEJ MAŁEJ PRZEDSIĘBIORCZOŚCI, który jest realizowany przez Kamiennogórską Specjalną Strefę Ekonomiczną. Poza tym naszym partnerem został Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
Po zakończeniu oficjalnej części spotkania, nastąpiło zwiedzanie stanowisk zawodowych, które zostały w profesjonalny sposób przygotowane przez uczniów i nauczycieli. Zaproszeni goście mieli także okazję spróbować przekąsek i wypieków wykonanych i serwowanych przez uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Technikum Hotelarskiego.
ZSA w Bolkowie